Gy.I.K.

azaz Gyakran Ismétlődő Kérdések:

Kiből lehet búvár?

advanced-kidBárki megtanulhat búvárkodni 8 és 88 éves kor között. Előtte sem lenne akadálya, csak a légzőkészülék méretei miatt nehéz lenne egy kisebb gyermek számára. 88 éves kor felett egy kicsit hosszabban elbeszélgetnék a jelentkezővel, mielőtt jönne a „Be a vízbe!” 14 éves korig Junior minősítés szerezhető, azután felnőtt minősítés.

És a cápák? Kell tőlük félnem?

Semmi okod sincs rá. Kb. 350-féle cápafaj él a világ összes óceánjában, több, mint 350 millió éve. Ezek közül kb. 5 veszélyes faj van, amelyek jellemzően a nyílt tengerek mély vizeiben élnek, ahol mi nem merülünk, merthogy ott nincs semmi látnivaló. A maradék 345 fajjal semmi gond. Légzőkészülékes búvárt emberemlékezet óta nem támadott meg cápa, csak a regényírók és a hollywoodi rendezők agyában. Rengetegszer merültem cápákkal és kimondottan szeretem és tisztelem őket. A témáról részletesebb információkat találhatsz a Hírek menü alatt.

Hogyan és mikor próbálhatom ki a búvárkodást?

gyermekbuvarokTisztelettel meghívlak egy teljesen ingyenes próbamerülésre, ahol biztonságos körülmények között kényelmesen megtapasztalhatod a víz alatti légzés és a súlytalan lebegés csodáját. Egyeztessünk időpontot és várlak a közvetlenül Kecskemét mellett található ballószögi termálfürdő medencéjénél. (Csak a strandbelépődet kell fizetned.)

Mennyi idő alatt lehet belőlem búvár?

Mivel mindenkivel egyenként foglalkozunk, ezért nem szükséges várnod másokra. Bármikor elkezdhetsz egy tanfolyamot. A tanfolyam elvégzése csak a te időbeosztásodon múlik. Volt aki egyetlen hosszú hétvégén elvégezte és akad aki évek óta „végzi” a tanfolyamot.

Miből áll az alapfokú búvártanfolyam?

buvartanfolyam-uszodai-foglalkozasLegegyszerűbben a jogosítvány megszerzéséhez hasonlítanod a búvártanfolyamot. Ez is 3 részből áll: elmélet, rutingyakorlatok és nyílt vízi merülés. Az elméleti tananyag tartalmaz oktatófilmeket, melyeket akár többször is meg tudsz nézni otthon, kényelmesen, a neked megfelelő időpontokban, tankönyvet sok ábrával és könnyen érthető magyarázattal, valamint  teszt-CD-t, amellyel le tudod mérni a tudásodat a tankönyv minden fejezetének elolvasása után.

Az oktatófilmekből megismerheted az uszodai rutingyakorlatokat is, melyeket minden kezdő búvár elsajátít. Ezeket gyakoroljuk mi is közösen az uszodában, ahol megtanuljuk a búvárfelszerelés összeállítását és használatát is.

buvartanfolyamEzután következik a nyílt víz, ahol közösen merülünk néhányat, amíg megszerzed a kellő vízbiztonságot és jártasságot az önálló víz alatti tevékenységhez.

Egészségügyi alkalmasság?

Mindenképpen érdemes ellátogatnod a sportorvoshoz a tanfolyam kezdése előtt! De ne gondolj valami bonyolult vagy nehéz vizsgálatra. Ha van érvényes jogosítványod, akkor gyakorlatilag alkalmas vagy búvárnak is. Csak néhány probléma van, amivel nem javasolt a búvárkodás, pl. asztma, tüdőbetegségek, beszakadt dobhártya, a nagyon ritkán előforduló rézallergia, terhesség, fertőző betegségek.

Milyen felszerelésre van szükségem a búvártanfolyamhoz?

abcCsak olyasmire, amivel a legtöbben már rendelkeznek is, azaz saját búvármaszkra, légzőcsőre és uszonyra. Ezeket ABC-felszerelésnek hívják a búvárok. Minden mást mi biztosítunk a tanfolyam idejére. Ha nincs ABC-felszerelésed, annak kedvező árú beszerzésében is szívesen segítünk.

Már kipróbáltam nyaralás közben a merülést, de fájt a fülem, ahogy mélyebbre lementem. Miért volt ez?

Mert nem tanított meg senki a fül nyomáskiegyenlítésére. Egyszerű dologról van szó és a tanfolyamon meg fogod tanulni, hogyan kerülheted el ezt a problémát.

Mi lesz belőlem a búvártanfolyam végén?

Az alapfokú tanfolyam végén a sikeres záróvizsga után akár azonnal átveheted a magyar UEF búvárszövetség által kibocsájtott Nyílt vízi búvár (Open Water Diver = OWD) nemzetközi minősítést igazoló kártyádat. Mindenki ezen a szinten kezdi a búvárkodást az egész világon. A tanfolyam elvégzése után lehetőséged lesz a segítségünkkel önmagad továbbképzésére.

Milyen mélyre merülhetek?

A jelenleg érvényes merülési szabályzat szerint OWD minősítéssel max. 18m mélységig merülhetsz. Ez kb. egy 6 emeletes háznak felel meg.

Hol használhatom a búvárigazolványomat?

diving-centerA nemzetközi búvárigazolvány egy hitelkártya-méretű, fényképes, angol nyelven kiállított igazolvány, melynek nincs lejárati ideje és a világ összes országában elfogadják. Érdemes viszont rendszeresen, min. évente ellátogatni egy sportorvoshoz, aki az egészségügyi alkalmasságodat ellenőrzi és igazolja.

Mikor lesznek  már azok  az érdekes vizikalandok?

Rendszeresen szervezünk  búvártúrákat, rafting- és más vizes kalandozásokat. Ezekről minden tanítványt időszakosan értesítünk e-mail-ben. Ha belefér az idődbe és van kedved, bármikor szeretettel várunk.

Hogyan képezhetem magam tovább?

Ha már búvár vagy, akkor is továbbképezheted magad nálunk.  Ezekről a tanfolyamokról részletesebb információkat találsz a Búvártanfolyamok menüpontra kattintva.

Ide írj!
Segíthetünk?
Helló
Segíthetünk?