A tengerirózsa meglepő vacsorája

Az egészen különleges zöld színben pompázó tengerirózsák látványa megszokott dolog a világ minden tengerében. Ezek a helyhez között, a tengerfenékhez és a sekély vízben lévő sziklákhoz tapadt virágállatok általában kisebb halakkal, csigákkal, rákokkal táplálkoznak, méghozzá úgy, hogy a tapogatókarjaikon lévő csalánozósejtekkel megbénítják az áldozatot, majd a szájukhoz továbbítják a zsákmányt.

A tengerirózsák néhány centisek és akár egy méteresek is lehetnek, de a közelmúlt legmeglepőbb felfedezése egy átlagos, huszonöt centis példányhoz tartozik: ez ugyanis egy kormoránt kapott el. Az Anthopleura xanthogrammica (óriás tengerirózsa) Oregon partjainál kapta el szerencsétlen madarat, és az amerikai Légkör- és Óceánkutató Intézet helyi kirendeltségének egyik munkatársa, Lisa Guy lefényképezte a jelenséget.

A kutatók most kiadott beszámolója szerint nem ez az első alkalom, hogy ilyesmivel találkoznak, korábban kétszer is láttak már hasonlót, bár akkor jóval kisebb madarakról, sirályokról volt szó. Az egyik alkalommal a tengerirózsa már nagyrészt elfogyasztotta a növendék sirályt, a kutatók csak a két, kilógó lábra figyeltek fel.

Jobban belegondolva nem is olyan meglepő, hogy a tengerirózsák néha madarakat is elkapnak: tulajdonképpen minden olyan élőlénnyel megtörténhet ez, ami a csípések után nem tud eltávolodni eléggé ahhoz, hogy megússza a megemésztődést. Az sincs kizárva, hogy a videón látható madár már eleve holtan keveredett a tengerirózsa közelébe. Jó tanács is van: ne piszkálja az óriás tengerirózsákat, mert megcsípik és megeszik, de nagyon lassan.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ide írj!
Segíthetünk?
Helló
Segíthetünk?